HaveFilosofi

Jeg har en have, men hvad er det egentlig for en have som jeg haver?

Der er mange havetrendes at tage stilling til prydhave, køkkenhave, landbohave, rosenhave, den børnevenlige have, samlerhave, cottagehaver, rokokkohave og nyere koncepter som permakultur og vild med vilje. Der er mange ting og koncepter at forholde sig til. Ud over ens egen smag så skal man også tage hensyn til pasning af haven og pengepung (hvem vil f.eks ikke gerne gå ud og købe sig til færdige frugtræer i stor størrelse). Hvor stort et slid er der på haven? Børn, fodbolde og hunde går ikke altid lige godt sammen med prydroser. Skal man bruge gift eller ej? 

Den børnevenlige have kan tåle at blive brugt.


Jeg har været igennem flere forskellige koncepter og overvejet om de passer til mig og den have som jeg nu engang fik da jeg købte huset her. Jeg var, lige som så mange andre, facineret af Claus Dalbys utrolig smukke og farvekoordinerede have. Alligevel ved jeg at jeg efter kort tid ville få lyst til at smide armene i vejret og råbe på mere vildskab og flere farver. Det koncept passer vist ikke til mig.




En mere formel have har jeg slet ikke tid til at passe. Desuden gider jeg ikke kravle rundt og luge hele tiden. Så ingen rokokkohave til mig ☺




En overgang overvejede jeg konceptet "vild med vilje" men efter at have læst lidt på det og fulgt det et stykke tid så syntes jeg egentlig heller ikke at det passede. Der var for meget fokus på at få en blomstereng (som jeg aldrig får her med de mange træer) eller bare at lade det hele gro til. At lade stå til vil betyde at min have vil gro til i brændennælder og tjørnebuske - ikke ligefrem børnevenligt eller særlig haveagtigt. 

Et fint skovbryn, men ikke min have.

Nu tror jeg bare jeg går min egen vej. Jeg har en have for at have smukke og sjove planter men også for at passe på vores trængte natur. Derfor beholder jeg naturligvis mine mange rhododendron og fine træer men jeg forsøger også at give plads til danske planter. I virkeligheden er jeg nok mest inspireret af Michael Stoltze og hans sommerfuglehave. 

Jeg har struktur, højde, variation og glemte hjørner alt sammen noget der er rigtig godt hvis man vil have mere dyreliv i haven.


Jeg er blevet enig med mig selv om at jeg har en insekthave.


En lille grøn tæge sidder på et birkeblad.

Hvorfor så lige en insekthave? Jo - fordi - for at få en insekthave bliver man nødt til at have noget som insekterne er glade for og det betyder variation, danske planter, vand, gammelt træ, glemte hjørner og ingen gift. Alt sammen koncepter jeg kan gå ind for. Desuden er insekter jo bare facinerende skabninger (og så dækker det jo også sommerfugle!).  


Med insekterne følger der også andre dyr, som f.eks. pindsvin.

Når man først får øjnene op for de mange smukke danske planter, så må man jo have nogle stykker. Desuden klarer de det danske klima rigtig godt og man behøver ikke at bekymre sig om frostvejr og den slags. Med dem følger insekter og sommerfugle som enten spiser på og af planterne eller måske tiltrækkes af nektaren. Ja, man kan ovenikøbet have sin helt egen "sommerfuglefarm" i haven hvor man kan følge dem fra æg over larve til voksen sommerfugl. 

Når man først har mange insekter, så følger de andre dyr med. Mejser og skovspurve i fuglekasserne, salamandre i havedammen og pindsvin i haven (her bor mindst to). Lige nu ønsker jeg mig en flagermuskasse så de små kræ også kan få et sted at bo i haven.


Brændestabel kun til insekterne. Her kan de vilde bier have deres redegange, billerne kan gemme sig i sprækkerne og salamandrene kan sove vintersøvn. Og så synes jeg også at det er meget dekorativt på den der lidt skødesløse måde. 


Danmarks vilde haver, inspiration fra WWF og Haveselskabet


Kommentarer

  1. Det var sjovt for mig at læse dit indlæg, for det samme spørgsmål har jeg gået og funderet over i den seneste tid. En insekthave tror jeg ikke, vi har, selvom vi bestemt har en del elementer, som er insektvenlige. Faktisk har jeg ikke nået til en konklusion endnu, men jeg tror, det ender med, at det simpelthen er MIN have.

    SvarSlet
  2. Hej Helle, det lyder meget som de overvejelser jeg har gjort mig :-) Jeg kom frem til at jeg nok har en biodiversitetshave, altså jo flere vilde dyr og planter jo bedre. Og det er jo netop det man skal med sin have, lave den præcis som man gerne vil have den. Man kan have områder som er mere farvekoordinerede end andre, og plads til køkkenurter hvis det er det man vil. Det vigtigste er at man trives i den, og i øvrigt ikke gør skade på hverken natur eller miljø.. synes jeg :-)

    SvarSlet
  3. Spændende overvejelser! Jeg hæfter mig ved det med at gå sine egne veje - det gør jeg. Jeg bruger elementer fra det hele og mixer det i mit eget lille univers. Det skal være sjovt at gå i haven, aldrig noget med sur pligt, så er jeg gået forkert vej!

    SvarSlet
  4. Interessant at læse dit indlæg her.
    Vi var mange som startede ud et sted og i mellemtiden har bevæget os et andet sted hen - vi har også salamandere i dammen, fisk og frøer og masser af insekter og ynglende fugle, det giver liv altsammen.

    SvarSlet

Send en kommentar