Vinterbøger IV


Vinterbøger IV

Det er vinter og tid til at lade haven ligge under frostdynen, i mellemtiden kan man finde en god bog frem fra reolen. Her er mit fjerde eksempel, denne gang handler det ikke om botanik men om fugle :

Roms Fugle Album
Der er ikke nogen dato i bogen, men den er fra omkring 1910. Der er ingen tekst i bogen, ud over at fuglenes navn er angivet på farvetavlerne. I dag kan man naturligvis få fantastiske bøger i høj kvalitet tryk, man kan også få fuglebøger med tegninger af langt bedre lighed, men der er intet der slår disse gamle originalers charme.
 Roms Fugle Album

Prøv at se denne fantastiske blanding af ganske almindelige danske fugle og så en exotisk Nøgenstrubet Klokkefugl fra Sydamerika. Den Store Tornskade (øverst til højre) er afbildet i en flyvende positur. Efter min mening mere sjældent end kønt, men ganske interessant.

Her er det en flok Pengviner som er afbildet sammen med andre vandfugle. Stor Lappedykker kender vi fra de danske søer mens Søkongen hører til i det nordligste nord. Den farvestrålende Søpapegøje, især kendt fra Færøerne, er ikke særlig vellykket, måske er den tegnet efter et udstoppet eksemplar?


Her er det almindelige danske ynglefugle der ses sammen med mere eksotiske gæster som Blaakælk (nederst til højre). Læg i øvrigt mærke til at fuglenes æg også er afbildet. Dette gik man væk fra i nyere tid, da nogle arter blev truet på grund af ægsamling. 


Almindelige havearter samt en Korsnæb.


Her er en hel side fuld af farvestrålende papegøjer. Det er da en flok billeder der kan sætte fantasien i gang (hvis man altså levede i 1910 og ikke havde set dem i levende live). 

På papegøjesiden er et sjovt lille billede af en Sangpapegøje, i dag  bedre kendt som Undulat.

Denne her er interessant. Det er en Karolina Papegøje, i dag nok bedre kendt som Carolina Parakeet. Det var den eneste papegøjeart fra det Østlige Nord Amerika. Der skal en stor fed streg under var, den er nemlig uddød. Den sidst vilde fugl blev skudt i Okeechobee County, Florida i 1904. Nogle fugle overlevede i zoologiske haver, men den sidste døde i Cincinnati Zoo 21. februar 1918. 

Her er det en side med duer. En enkelt tamdue race har sneget sig med på tegningen.

Læg igen mærke til duen i venstre hjørne, det er en Amerikansk Vandredue. Den var den mest talrige af alle fuglearter, muligvis eksisterede der så mange som 3-5 milliarder individer! Igen med stor tyk streg under var, den sidste vandredue set i naturen blev observeret i 1900. Den sidste Vandredue døde i 1914, hun hed Martha og døde i Cincinatti Zoo. Da bogen her blev trykt troede man at både Vandreduen og Karolina Parakitten stadig levede i naturen, det er først senere vi rigtigt er blevet opmærksomme på menneskets evne til at udrydde arter så komplet fra jordens overflade at de er forsvundet for altid.

Helle
Kommentarer

 1. SKØNNE gamle tegninger - kunne man bare finde nogle af dem på plancher.. det kunne være skønt.
  mange hilsner fra Susan

  SvarSlet
 2. Hej Susan
  Hvis man nu ville, så kunne man jo bare hive dem ud af bogen (den hedder meget malende at slagte en bog), men det nænner jeg ikke.

  Helle

  SvarSlet
 3. Ja, det er skønne billeder. Jeg sad også og tænkte om de ikke findes genoptrykt. De er meget charmerende! - Og så har jeg lige fundet din blog. Den ser hyggelig ud. Jeg melder mig som fast læser :-)

  SvarSlet
 4. Hej Nana
  Det er dejligt at høre at du synes her er hyggeligt :-)

  Jeg er sikker på at billederne ikke findes som genoptryk, men bogen er ikke særlig dyr hvis man skulle være så heldig at finde den antikvarisk.

  SvarSlet
 5. Sjov lille "serie" om vinterbøger :)
  Det er jo om vinteren vi har bedst tid til at læse. Jeg har det desværre med at kaste mig over flere forskellige slags læsestof på en gang.
  Således er jeg pt. i gang med to romaner, Dalbys drivhusbog (den nye) og adskillige gamle numre af den svenske pendant til det danske Haveselskabet... ;)

  SvarSlet
 6. Hej Esther
  Joo.. det der med at læse flere bøger af gangen, det gjorde jeg også engang. Nu har jeg for mange børn og skal være glad for bare at få læst en bog af gangen :-)

  Helle

  SvarSlet
 7. Smukke billeder. Det er da en dejlig bog også at bruge som opslag, når man lige er i tvivl!

  SvarSlet

Tilføj en kommentar